top of page
Sök

Covid-19 och den informella ekonomin: JMB delar ut munskydd


Bolivia har drabbats hårt av spridningen av Covid-19. Till följd av pandemin har Bolivias ekonomi gått in i en djup recession och fattigdomen har ökat. Myndigheterna har genom olika ekonomiska initiativ försökt hjälpa de som drabbats hårdast, men liksom i andra länder har pandemin belyst strukturella skillnader som försvårar det hela (källa: Världsbanken). En av Bolivias utmaningar är att över 70 % av den nationella ekonomin är informell. Ca 2,5 miljoner hushåll är egenföretagare, och nationella lockdowns och andra restriktioner har lett till att många permanent eller tillfälligt har förlorat sina inkomstkällor (källa: UNDP). Trots den allvarliga smittspridningen finns det därför många människor som utav ren nödvändighet går till marknader för att köpa och sälja varor.


Söndagen den 21 mars gav sig därför volontärer för Juchuy Mama Bolivia ut för att dela ut munskydd till lokalbefolkning, i syfte att bidra till minskad smittspridning och göra befolkningen uppmärksam på stiftelsens arbete. Volontärerna delade upp sig i mindre grupper och besökte områdena Callapa och San Isidrio i La Paz, samt området Ceja och marknaden 16 de Julio i den närliggande staden El Alto. Många munskydd delades ut till de kvinnor som arbetade på marknaden. Enligt JMB var behovet extra stort i El Alto där stora delar av befolkningen inte hade munskydd över huvud taget.


Den 21 mars mottog Bolivia sin första leverans av vaccin genom det globala vaccinationsprogrammet COVAX. Totalt landade 228 000 doser vaccin i huvudstaden La Paz. Men med en befolkning på över 11 miljoner har landet fortfarande en lång väg att gå.


Var med och stöd stiftelsens arbete i Bolivia! Klicka här för att läsa om hur du kan ge en gåva. Varje krona går direkt till verksamheten i La Paz, och varje krona gör skillnad.



Senaste inlägg

Visa alla

Pengar framme i Bolivia

Nyheter från Bolivia! I lördags mottog stiftelsen i La Paz de 12 407 kr som bidragsgivare och pantande elever på Fyrisskolan hittills har samlat ihop. Stort tack till var och en av er! Pengarna kommer

bottom of page